logo de Autozaak

Maandag – Vrijdag: 09:00 – 18:00 | Zaterdag 10:00 - 16:00

Binnenhavenweg 25, Lelystad

APK Keuringen

Gratis APK

De controlepunten van een onderhoudsbeurt en een APK komen grotendeels overeen. Daarom kunnen wij u de APK gratis aanbieden in combinatie met een onderhoudsbeurt.

Wanneer moet de auto APK gekeurd worden?

De RDW biedt u twee maanden voor het verstrijken van uw uiterste APK datum de gelegendheid om de APK uit te voeren bij een RDW erkend bedrijf zoals Dé Autozaak in Lelystad. Deze twee maanden krijgt u dan volledig terug in uw uiteindelijke termijn. Zo kan het dus zijn dat uw auto 1 jaar en 2 maanden of bij andere uitzonderingen zelfs 2 jaar en 2 maanden gekeurd is.

Let er goed op wanneer uw uiterste datum van de APK is, want wanneer u deze overschrijdt kan u automatisch een boete krijgen van het CJIB en als u een aanrijding maakt terwijl uw APK termijn is overschreden bent u in veel gevallen niet verzekerd. Dit kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen. 

RDW stuurt via de Berichtenbox van Rijksoverheid een herinnering voor de APK. 

Heeft u een APK keuring nodig?

Maak dan nu een afspraak

Wij keuren elke werkdag tussen 9.00 en 18.00 zonder afspraak

Zo werkt APK bij Dé Autozaak

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Er wordt vaak de vraag gesteld hoe een APK keuring nou eigenlijk werkt. Wij willen graag uitleggen welke punten bij een APK worden gecontroleerd. Deze punten leggen wij uit aan de hand van een stappenplan. Tijdens de APK zult u zien dat dit stappenplan terugkomt bij de controle van uw auto. Bij de APK keuring controleert onze APK keurmeester de volgende onderdelen:

Verkeersveiligheid

Remmen
Dit gebeurt met een remmentestbank. Dit is een apparaat de remkracht en remvertraging van uw auto meet.

Banden
De banden worden gecontroleerd op bandenprofiel, spanning en scheuren. Ook dienen de banden op de horizontale as van dezelfde maat te zijn en mogen ze niet aanlopen.

Stuurinrichting
Bij de stuurinrichting worden de stofhoezen en de stuurkogelhoesjes op scheuren gecontroleerd. Verder wordt er ook gekeken naar eventuele speling op stuurkogels.

Wielophanging
Hier worden de vering, draagarmkogels, draagarmrubbers, stabilisatorstangen en wiellagers. gecontroleerd op speling, scheuren, roest en andere afwijkingen.

Verlichting
Bij de verlichting wordt gecontroleerd of alles symmetrisch werkt en of de verlichting deugdelijk is gemonteerd

Carrosserie
Hierbij wordt er gekeken naar de dragende delen bij uw chassis deze mogen geen scheuren, corrosie of breuken vertonen, zodanig dat deze de stijfheid, de sterkte van het chassisraam en/of meedragend chassis in gevaar wordt gebracht.

Schokbrekers
Deze worden gecontroleerd op lekkage en dienen deugdelijk te zijn bevestigd.

Milieu

Uitlaatgassen
Deze worden met een Bosch diagnose apparaat gemeten op de hoogte van CO deze waarden worden door de overheid vastgesteld. Dit verschilt per periode. Hoe ouder de auto hoe hoger de waarde.

Roetmeting
Bij dieselauto’s wordt er een roetmeting plaats te vinden. Deze bepaalt de aantal roetdeeltjes in de uitlaatgassen. Dit verklaart ook het prijsverschil tussen dieselauto’s en benzineauto’s.

APK eisen oudere voertuigen

Bij oudere auto’s gelden afwijkende regels. Deze zijn in de onderstaande tabel samengebracht.

Co% auto’s van
voor: 01-01-1974 Geen eis
voor: 01-01-1980 4,5 % CO na 1980 volgens opgave RDW

 • Gordels Na 01-01-1971 verplicht
 • Spiegels Binnenspiegel moet altijd
 • Ruitensproeier Na 30-09-1971 verplicht
 • Voorruitverwarming Na 30-09-1971 verplicht
 • Snelheidsmeter Na 30-06-1967 verplicht
 • Banden 1,6 mm profiel in de hoofdgroef over 75% breedte loopvlak gemeten vanuit het midden.
 • Koplampen alleen goed lichtbeeld. Geen sealed beam.

Voorbereiden op APK

Voordat u de APK keuring laat uitvoeren door Dé Autozaak, kunt u zelf zeer eenvoudig een aantal zaken controleren. Deze lijst bevat de meest aangetroffen gebreken die er voor 80% de oorzaak van zijn dat uw auto niet wordt goedgekeurd:

 • Verlichting, groot en dimlicht
 • Parkeerlicht (voor)
 • Kentekenplaatverlichting
 • Stofhoezen (rubberhoezen) aandrijfhoezen
 • Bandenprofiel profieldiepte 1,6 mm over minimaal 75% van de breedte gemeten vanuit het midden van de band
 • Ruitensproeiervloeistof